Aktuálně platí, že limity hypoték může Česká národní banka pouze doporučovat. To se ale zřejmě brzy změní a získá zákonnou pravomoc stanovovat podmínky pro získání úvěrů na bydlení. Spolu s tím by mohli také mladí žadatelé o hypotéku do 36 let věku získat snadnější přístup k hypotékám.

Proč zákonná opatření namísto pouhého doporučení?

Hypotéky tvoří hlavní složku celého úvěrového trhu a svým objemem představují zhruba polovinu veškerých úvěrů. Guvernér ČNB Jiří Rusnok zdůraznil, že právě úvěrový trh a banky jsou nejčastějším zdrojem velkých ekonomických krizí. Dosavadní doporučení by podle něj mohla být v případě krize nedostatečná a neúčinná. Novela zákona by měla vytvořit rámec pro preventivní působení centrální banky, která by v případě hrozby vzniku realitní bubliny či přehřátí trhu s hypotékami mohla účinně reagovat.

Budou stejné podmínky pro všechny poskytovatele hypoték?

Guvernér ČNB uvedl, že by mohl v budoucnu nastat problém v případě přeshraničních poskytovatelů hypoték, u kterých aktuálně ČNB nedisponuje tak účinnými donucovacími prostředky prostřednictvím svého dohledu jako v případě tuzemských bank. Možnost určit zákonné limity hypotečních úvěrů a vyžadovat jejich plnění umožní centrální bance udržet rovné podmínky na hypotečním trhu pro tuzemské i přeshraniční poskytovatele hypoték.

Bude moci ČNB stanovovat limity hypoték?

Česká národní banka mohla doposud limity hypoték pouze doporučovat. Bude-li zákon schválen Senátem, získá ČNB zákonnou pravomoc stanovovat podmínky pro získání úvěrů na bydlení. Zákon samotný ale žádné konkrétní limity nestanovuje. V závislosti na situaci na trhu je ČNB bude moci nastavit.

Jaké parametry bude sledovat?

  • celková výše spotřebitelských úvěrů žadatele o hypotéku zajištěných stejnou obytnou nemovitostí v poměru k hodnotě zajištění (neboli LTV),
  • poměr výdajů spotřebitele vyplývajících z celkové výše je dluhů k jeho příjmům (neboli DSTI),
  • celková výše dluhů spotřebitele k jeho příjmům (neboli DTI).

Jaké limity jsou sledovány nyní?

Momentálně je nejdůležitějším omezením hypotečních úvěrů ukazatel LTV, který představuje poměr výše hypotéky vůči hodnotě zastavované nemovitosti. V loňském roce ČNB uvolnila limit LTV na 90 %. Banky však bývají obezřetnější a většinou stanovují limit LTV na 80 %. Další dva ukazatele centrální banka aktuálně neuplatňuje.

Budou zvýhodněni mladší žadatelé a rodiny?

Novela zákona počítá s tím, že by mladí lidé do 36 let věku získat k hypotékám snadnější přístup. Mírnější podmínky budou stanoveny tak, že např. u ukazatele poměru půjčky vůči hodnotě nemovitosti (LTV) budou mít mladší lidé hodnotu o deset procentních bodů vyšší než ostatní. Pokud půjde o manžele či registrovaný pár, bude pro dosažení výhodnějších podmínek dostačující, že méně než 36 let bude jen jednomu ze žadatelů.

Bude dostupnost hypoték horší?

Podle České bankovní asociace (ČBA) by schválení novely nemělo představovat žádné zásadní omezení pro hypoteční trh. A to především proto, že doporučení ČNB jsou vzhledem k aktuální ekonomické situaci velmi mírná a banky se těmito doporučeními většinou řídí.

Potřebujete hypotéku? 

Pokud řešíte financování nemovitosti a potřebujete hypotéku, neváhejte se na mě obrátit. Zdarma si sjednejte schůzku. Ušetříte čas i peníze.

Váš hypoteční specialista

Šárka Zouharová

Chýně
tel.: 775 411 664
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.