V budoucnu se banka, kromě klasických kritérií, může zajímat také o to, jaká je energetická náročnost pořizované nemovitosti. Proč? Řeč je o zvýhodněném financování udržitelného bydlení, zelených projektů a zelené hypotéce.

Co je to memorandum ČBA pro udržitelné finance?

Celkem čtrnáct bank a finančních domů působících na českém trhu již podepsalo Memorandum České bankovní asociace (ČBA) pro udržitelné finance a otevřeně se tak přihlásilo k posilování ekologického a společensky odpovědného podnikání v Česku. Mezi jeho hlavní zásady patří uplatňování principů udržitelnosti nejen při vlastní obchodní činnosti bank, ale také ve vztahu s klienty, dodavateli, akcionáři a dalšími partnery.

Banky se svým podpisem zavázaly k tomu, že se mimo jiné:

  • pokusí o snížení energetické spotřeby v jejich budovách,
  • nakoupí nízkoemisní automobily pro firemní vozový park,
  • ukončí úvěrování uhelných firem.

Co to bude znamenat pro vás, jako žadatele o hypotéku?

V budoucnu by se mělo posuzovat, do jaké míry je pořizovaný dům či byt šetrný k životnímu prostředí. Pokud budou splněny dané ekologické požadavky, mohl by zákazník dosáhnout na levnější hypotéku.

Nabízí tuto výhodu některá banka již nyní?

Na českém hypotečním trhu nabízí tzv. zelený úvěr na bydlení zatím pouze Hypoteční banka. Tato banka se rozhodla podpořit a odměnit všechny ty, kteří chtějí stavět, rekonstruovat nebo kupovat energeticky šetrné bydlení. Zelenou hypotéku může využít každý, jehož nemovitost splní nízkou energetickou náročnost – tzn. nemovitost bude opatřena štítkem v energetické třídě A nebo B.

Jaké benefity získáte u Zelené hypotéky?

  • slevu na sazbě ve výši 0,1 %,
  • slevu 20 % na vybrané pojištění nemovitosti na celou dobu trvání pojištění,
  • podání zástavní smlouvy na katastr a úhrada správního poplatku,
  • odhad nemovitosti zdarma,
  • slevu 30 % na zhotovení energetického štítku,
  • finanční rezervu ve výši 20 % rozpočtu navíc pro nenadálé výdaje.

Kdy se budou přidávat ostatní banky?

V polovině roku 2021 by zelenou hypotéku měla do svého portfolia zahrnout také Komerční banka, která v těchto dnech spustí pro majitelé domů novinku v podobě zvýhodněné půjčky na fotovoltaické panely na střechách. Dále výhodnější financování udržitelného bydlení a zelených projektů chystají např. Raiffeisenbank nebo MONETA Money Bank. 

Potřebujete hypotéku? 

Pokud řešíte financování nemovitosti a potřebujete hypotéku, neváhejte se na mě obrátit. Zdarma si sjednejte schůzku. Ušetříte čas i peníze.

Váš hypoteční specialista

Šárka Zouharová

Chýně
tel.: 775 411 664
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.